Wat is jazz muziek

Jazz muziek is een muziekstijl die gebaseerd is op improvisatie. Het is een stijl die vooral veel beïnvloed wordt door West-Afrikaanse ritmes en is officieel ontstaan in de stad New Orleans door de Afro-Amerikaanse mensen die daar wonen. Jazz werd daarna ook opgepakt in westerse culturen en zorgde ervoor dat veel muzikanten bij elkaar kwamen, zo huurde Benny Goodman voor het eerst ooit een zwarte jazz muzikant in om samen met zijn trio op het podium te spelen. Dit was de eerste zwarte muzikant ooit die in een witte band verscheen. Toen in de jaren 50 de komst van rock-’n-roll opkwam ging de verkoop van jazz muziek flink achteruit. Er zijn wel nog veel varianten gekomen van de jazz muziek, zo hebben we nu ook de souljazz, freejazz en fusion.

Wie is Buddy Bolden

Buddy Bolden is een Afro-Amerikaanse corneist en is geboren in 1877, New Orleans, en word beschouwd als de grondlegger van de Jazz muziek. Hij vormde in 1895 een band in zijn eigen kapperszaak en daar kwamen veel mensen luisteren naar zijn muziek. Hij begon steeds meer lossere en geïmproviseerde versies van het ragritme en de blues toe te voegen. De band van Bolden zou de eerste band ooit zijn geweest die zijn kopblazers de blues lieten spelen. Over Bolden zelf is eigenlijk heel erg weinig bekend, zijn muziek is nooit opgenomen waardoor we niet weten hoe het geklonken heeft en er is van hem zelf maar één foto bekend. Er zijn verschillende eerbetonen voor Buddy Bolden gemaakt, zo staat er bijvoorbeeld een standbeeld van hem in het Louis Armstrong park in New Orleans.

Bolden heeft helaas een heftig leven achter de rug, hij had een vorm van schizofrenie en begon dingen te zien die er niet waren. In 1906 had hij verschillende psychoses gehad waardoor hij ook gewelddadig begon te worden. Dit in combinatie met alcohol was geen goed gezicht voor Bolden en hij werd na een aantal arrestaties gek verklaard. Hij werd opgenomen in een psychiatrische inrichting voor 24 jaar lang en kwam daarna te overlijden in 1931.

Andere bekende jazz muzikanten

  • Louis Armstrong
  • Charles Mingus
  • Herbie Hancock
  • Benny Goodman
  • Ella Fitzgerald
  • Miles Davis
  • Count Basie
  • Charlie Parker
Blog artikelen
casual-cases