Geschiedenis van de Sony Discman

De eerste Sony Discman kwam in 1984 op de markt. Dit was twee jaar nadat de cd-speler werd uitgebracht. De Discman had ongeveer de dikte van vier cd-doosjes. Voor de technologie van deze tijd was dat een hele prestatie want bijna alles wat in een normale cd-speler zat, zat nu ook in de Discman. Helaas zat er nog een heel systeem bij om het apparaatje op te laden, het batterijstation paste precies om de Discman en kon zo dienen als beschermhoes. Om uren lang muziek te luisteren moesten er veel batterijen gekocht worden want in het apparaatje moesten maar liefst zes batterijen.

Met een cassettespeler moest er doorgespoeld worden wanneer een liedje saai was. Je wist echter niet of je te ver had doorgespoeld of juist te vroeg was gestopt. Bij de Discman kon het doorspoelen door middel van één druk op de knop.

Alle draagbare cd-spelers in deze tijd werden ‘Discman’ genoemd. Maar alleen Sony mocht de naam echt gebruiken.

De cd-speler kreeg steeds nieuwe varianten, deze werden kleiner en het batterijstation werd steeds minder groot. Doordat de cd-speler steeds compacter werd was deze razend populair om mee te nemen tijdens het joggen. Helaas zat hier een minpunt aan tijdens het joggen sloeg het apparaat nogal snel over. Een oplossing kwam rond 1993, er werden toen Discmans op de markt gebracht met electronic skip protection op de markt. Deze apparaatjes sloegen een aantal seconden van de muziek op, hierdoor kon het overslaan gecorrigeerd worden.

Na het ontstaan van de Mp3 speler nam het succes van de Discman razend snel af. Maar ook de Mp3 speler wordt vandaag de dag nog maar amper gebruikt. Met je mobiele telefoon heb je alles bij de hand. Heb jij nog een Discman gehad?

Blog artikelen
casual-cases