Wat is elektronische muziek?

Elektronische muziek is een verzamelnaam voor muziek die geproduceerd wordt met elektronische instrumenten. Ieder geluid dat wordt gemaakt met een elektronisch apparaat kan elektronisch genoemd worden. Wanneer een liedje akoestisch gespeeld wordt, kan het door bepaalde elektronische versterkers alsnog gelinkt worden aan elektronische muziek. Het is dus eigenlijk geen muziekstijl. Elektronische muziek als genre duidt vaak op muziek die vooral door elektronische apparaten zoals synthesizers, samplers, computers en drummachines wordt gemaakt.

Ontstaan van elektronische muziek

Aan het eind van de 19e eeuw werd de eerste elektronische muziek ontwikkeld. Op 18 oktober 1951 werd in Keulen de ‘Studio für elektronische Musik’ opgericht. In deze studio werden de elektronische geluiden op een professionele manier gemixt. Elektronische muziek was toen geen muziekgenre maar er werd steeds meer geëxperimenteerd met de verschillende instrumenten. Tussen de wereldoorlogen in werd er in plaats van met elektronische instrumenten geëxperimenteerd met elektronische apparaten. Kort na de tweede wereldoorlog werden deze elektronische elementen gebruikt om muziek op te nemen.

De verschillende soorten

Er zijn vele verschillende soorten elektronische muziek wij zetten een aantal soorten voor je onder elkaar.

  • Techno: dit is muziek met minimale prikkelende baslijnen.

  • Trance: dit is een soort dance muziek, hierbij wordt de nadruk gelegd op de melodie en de blije sfeer.

  • Trap: deze muziek wordt gekarakteriseerd door haar geluiden en teksten waar de tijdverdeling drievoudig is ingedeeld.

  • Glitch hop: deze muziek wordt gekarakteriseerd door het gebruik van trillende artefacten, normaal worden deze geluiden juist niet gebruikt omdat deze als ongewenst beschreven worden.

  • Industriële muziek: deze muziek wordt omschreven als zeer agressieve en een samensmelting van elektronische muziek en rock.

  • Drum en bas: deze muziekstijl wordt gekenmerkt door haar snelle breakbeats en stijlen.

  • Chillout-muziek: de mid-tempo en zachte stijlbeats karakteriseren de chillout-muziek.

  • House: de muziekstijl kenmerkt zich door het gebruik van geluiden met vierkwartsmaat en opzwepende baslijnen, het is een nakomeling van de disco muziek.

  • Deep house: de muziek kenmerkt zich door haar baslijnen, geluiden van percussie instrumenten en zachte toetsenbord geluiden.

  • HardStyle: deze muziekstijl omvat harde kickdrums.


 

Welke stijl is jouw favoriet?


 

Blog artikelen
casual-cases