Wat is Jazz?

Jazz is een muziekgenre uit Amerika. Jazz kun je onderverdelen in verschillende stijlen zoals dixieland, bebop en freejazz. Bij jazz muziek wordt er veel geïmproviseerd door de muzikanten. Tijdens het liedje passen ze dingen aan, op deze manier herkent men het liedje wel maar klinkt het telkens weer anders.

Waar komt het vandaan?

De muziekgenre is ontstaat aan het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten. In die periode woonde daar veel Afro-Amerikanen. De Afrikaanse muziekstijl mengde zich met de Europese muziekstijl van de blanke Amerikanen. Door een mengeling van andere muzieksoorten, zoals ragtime, blues, folk en gospel ontstond de jazz. In de tweede wereldoorlog is de jazz muziek ook in Europa terecht gekomen waar deze al snel aan sloeg.

Kenmerken van jazz

Swing

Om lekker te kunnen dansen op muziek moet het swingen. Deze swing wordt gecreëerd door de achtste muzieknoten niet even lang te spelen. Op deze manier geeft iedere jazz muzikant zijn eigen swing aan een nummer. De swing ontstaat uit een spanning tussen 3 ritmische lagen: de puls, metrum en melodie.

Syncopen

Syncopen zijn accenten op onverwachte momenten. Veel muzikanten hebben bij jazz muziek als doel om er voor te zorgen dat niemand stil blijft staan. Door een combinatie het gebruik van syncopen en swing lukt dit vaak ook.

improvisatie

Jazz muzikanten improviseren heel veel omdat ze zo hun creativiteit kwijt kunnen.

Jazz instrumenten

Er worden verschillende soorten instrumenten gebruikt in de jazz muziek. Zo zijn er een aantal instrumenten die zorgen voor het ritme: banjo, gitaar, basgitaar, contrabas en het drumstel. De solo-instrumenten zijn de trompet en kornet, klarinet, trombone, saxofoon en de piano.

 

Hopelijk heb je nu de informatie die je nodig hebt over jazz muziek. Veel plezier met luisteren!

Blog artikelen
casual-cases