Wat is popmuziek?

Pop is ontstaan in het midden van de jaren ‘50. Het is ontstaan in de Verenigde Staten en het Verenigde Koninkrijk. Pop en populaire muziek zijn twee verschillende genres. Popmuziek als in populaire muziek zijn allerlei verschillende muziekstijlen. Rond de jaren ‘50 en ‘60 betekende Pop en Rock ongeveer hetzelfde. Rock-’n-roll en beatmuziek waren de eerste stijlen van popmuziek. Sinds het eind van de jaren ‘60 werd pop gekoppeld aan de populaire muziek die goed was voor de verkoop.

Kenmerken van popmuziek

  • Popmuziek is een lied van slechts enkele minuten, vaak niet meer dan 3 of 4, waarin de coupletten en refreinen de basis vormen. Het hele lied bouwt de spanning op naar het refrein.

  • Popmuziek kenmerkt zich door moderne klank van het refrein, een deuntje wat men niet meer uit zijn of haar kop krijgt. Vaak worden deze liedjes gezongen in het Engels/Amerikaans. Maar dit is iets wat op heden steeds meer aan het veranderen is, er komen steeds meer Engels talige nummers in de hitlijsten.

  • Popmuziek werd geboren dankzij de uitvinding van de elektrische gitaar en elektrische bas, die samen met het drumstel de standaard werden van bijna alle populaire liedjes. Dat is een derde kenmerk, er wordt gebruik gemaakt van elektronische instrumenten. Vaak wordt er een keyboard gebruikt, hiermee kunnen geluiden van andere instrumenten nagedaan worden.

  • Popmuziek herken je aan de melodie: er komen meestal 2 of 3 akkoorden in voor.

  • Vanaf 1975 is ook de videoclip erg belangrijk bij een popnummer.

King of pop

Michael Joseph Jackson wordt gezien als The King op Pop. Hij was een Amerikaanse zanger, danser en componist. Michael begon op jonge leeftijd als bandlid van The Jackson 5, dit was een boyband samen met zijn broers. Toen hij tiener was heeft hij de overstap gemaakt naar een solo carrière. Voor Michael heeft dit goed uitgepakt want in de jaren ‘80 was hij internationaal een van de grootste popsterren.


 

Blog artikelen
casual-cases