Kenmerken Rock ‘n Roll

Rock and Roll is eigenlijk een mix van twee verschillende muziekstijlen. Aan de ene hand heb je de zwarte Rhythm and Blues en aan de andere hand heb je de blanke Country and Western muziek. Country and Western is een volksachtige muziekstijl waar de viool een belangrijk instrument is. Een kenmerk van de muziekstijl Rhythm and Blues is de krachtige beat.

De muziek wordt snel en krachtig gespeeld. En bevat vaak eenzelfde beat, hiernaast loopt het basis ritme het hele lied door. Belangrijke instrumenten in deze genre zijn de piano, basgitaar en tenorsaxofoon.

Hoe is de genre ontstaan?

Zoals hierboven al vermeld is Rock and roll een samensmelting van Rhytymn and blues en de Country and Western muziek. Dit is ontstaan toen disjockey Alan Freed een eigen programma begon genaamd Moondog’s Rock ‘n Roll, hier draaide hij R&B muziek. Terwijl de DJ zijn programma uitzond startte er een aantal Country & Western artiesten met het vermengen van deze muziek met blues. Sinds dien werd de naam Rock ‘n Roll gebruikt voor deze mix. De muziek is dus ontstaan toen een aantal C&W artiesten zoals Bill Haley en Elvis Presley de zwarte R&B artiesten na gingen zingen.

Bekende artiesten

 • Elvis Presley

  Hij werd ook wel ‘The King’ genoemd. Hij was vooral populair onder de jongeren, onder de ouderen niet zo. Dit kwam doordat hij op een aparte manier bewoog met zijn heupen.

 • Bill Haley

  In 1954 werd het nummer ‘Rock Around the Clock’ uitgebracht. Bill Haley heeft zijn bekendheid vooral te danken aan dit nummer.

 • Little Richard

  Tijdens zijn optredens sprong hij bovenop de piano en droeg hij ruime en rosé goudlamé pakken. Zijn liedjes gingen vooral over seks en liefde.

Er zijn ook een aantal bekende Nederlandse Rock ‘n Roll artiesten, misschien ken je ze wel.

 • Peter Koelewijn

  In 1960 bracht hij het nummer ‘Kom van dat dak af’ uit. Hij is hiermee één van de bekendste Rock and Roll artiesten in Nederland.

 • Herman Brood

  Zijn liedjes gingen vooral over de onderwerpen drugs, seks en Rock and Roll. In Utrecht is een muziek academie opgericht, deze is naar hem vernoemd.

Blog artikelen
casual-cases