Wat is volksmuziek?

Volksmuziek is geen echte muzieksoort omdat er wel honderden soorten bestaan. Volksmuziek verschilt per land of per cultuur. Ook binnen de culturen of landen kan de muziek heel erg verschillen. Een kenmerk van volksmuziek is dat het een functionele of rituele rol vervult in een bepaalde cultuur. Bijvoorbeeld in Japan, de rijst-oogstliederen deze geven ritmisch aan welke handelingen wanneer moeten worden verricht. De muziek werd vroeger niet bewust gecomponeerd. Een gemeenschap kon zich uiten door middel van deze muziek, het werd nooit opgeschreven maar van mond tot mond overgebracht. Volksmuziek komt nu steeds minder voor dan vroeger. Vroeger wanneer een liedje werd uitgebracht werd dit al snel lokaal bekend. Nu is het zo dat het heel gemakkelijk is voor een platenmaatschappij om muziek op te nemen en deze te zenden naar de hele wereld.

Instrumenten in de volksmuziek

In Nederlandse volksmuziek wordt er veel gebruik gemaakt van een trekharmonica, dit wordt ook wel een trekzak genoemd. Een trekzak was in de 19e eeuw een zeer populair instrument.

Bekende instrumenten in volksmuziek zijn onder andere een

Trekzak

Een trekzak bestaat uit twee kasten met tongplaten. De tongplaten zijn met elkaar verbonden door een blaasbalg, deze kan met beide handen uitgetrokken en ingeduwd worden. Met de rechterhand worden melodietonen gespeeld en met de linker begeleidingsakkoorden.

Doedelzak

Doedelzak is een soort houtblaasinstrument. Het is een gesloten rietinstrument met een zak van leer. Door deze zak lopen pijpen van verschillende lengtes. Door de verschillende lengtes ontstaan tonen van verschillende hoogtes.

Bouzouki

Een bouzouki is een Grieks instrument. De bouzouki is een snaarinstrument met een rond houten lichaam. Het instrument heeft drie of vier dubbele banen en zijn gerangschikt over een toets met frets.

Aulos

Aulos is een blaasinstrument uit de oud-Griekse en oud-Egyptische muziek. Het aulos is een rietinstrument met een of twee rieten. Het instrument bestaat uit een pijp welke is doorboord met gaten.

Viool

Een viool is een strijkinstrument met vier snaren. Een viool heeft en hoogste bereik en is het kleinste instrument van de vioolfamilie. Door de strijkstok over de snaren voort te bewegen ontstaan er trillingen. Een viool bespeel je door het instrument tussen kin en schouder vast te klemmen.

 

Blog artikelen
casual-cases