Wat is een Walkman?

Een Walkman is een apparaat welke op batterijen werkt waarmee muziek beluisterd kan worden. Voor het luisteren van muziek heb je cassettebandjes nodig. Het apparaatje had geen luidspreker maar alleen een uitgang voor een koptelefoon. De klassieke variant heeft cassettebandjes en de moderne Walkman heeft een mp3 bestandstypen.

De geschiedenis van de Walkman

De term Walkman is geïntroduceerd in 1979 door het bedrijf Sony, op 1 juli 1979 kwam het eerste exemplaar op de markt. Het was niet de eerste draagbare cassettespeler maar wel de cassettespeler met het grootste succes. Voordat de Walkman op de markt kwam had het bedrijf Sony wel al de Pressman. Dit was een opnameapparaat dat werd gebruikt door journalisten. Vanuit de Pressman is de Walkman tot stand gekomen, de opnameapparatuur werd verwijderd en een set hoofdtelefoons werd toegevoegd.

Het idee voor het apparaatje is ontstaan door de medeoprichter van Sony. Hij wilde een compact apparaatje om muziek te luisteren tijdens het vliegen. Het eerste apparaatje koste zo’n 700 gulden, dat zou nu zo’n €317,65 zijn. Het bedrijf Sony had zijn twijfels over een Walkman, want een cassettespeler zou volgens hun ook moeten kunnen opnemen en dat kon deze niet. Het apparaatje bleek uiteindelijke intens populair.

De latere varianten van de Walkman konden ook cd’s en minidisks afspelen. Na de opkomst van de compact discs in 1982 nam het succes van de Walkman al vrij snel af. Sony moest hier op inspelen met nieuwe apparaten, zo kwamen de eerste compact discs op de markt. Later ook de MiniDisc en Mp3-speler. Sinds ongeveer 2010 werden deze apparaatjes niet meer gemaakt. In 2019 bestond de Walkman 40 jaar, om dit te vieren bracht Sony een nieuwe variant op de markt. De nieuwe Walkman had een bijzondere verpakking en had een speciaal cassetterecorder-hoesje in de stijl van de allereerste Walkman.

Blog artikelen
casual-cases